אוטל גייאר פריז- סיפורו של עיר הכלכלה והכסף

עיר הכלכלה והכסף Cité de l'Économie, איזה שם מוזר למוזיאון. רובע 17 פריז מכיל המון שכיות חמדה למרות שהוא פחות מתוייר, אחת מהן היא בית או יותר נכון טירה מיוחדת במינה. את הטירה, כך אני קורא לה.. ששמה הוא אוטל גייאר (Hôtel Gaillard) תמצאו מול כיכר קסומה. על החזית רשום בנק צרפת, העיצוב יוצא דופן, ובשער נכנסות קבוצות תלמידים. אז מה מסתתר בפנים ועל שם מי הוא נקרא? בשביל זה אני פה.

אמיל גייאר

אמיל גייאר (Émile Gaillard 1821-1902) נולד למשפחת בנקאים בגרנובל צרפת. סבו הקים בנק מקומי ואביו היה גם ראש העיר של גרנובל. אמיל מגיע לפריז לפתוח סניף מקומי של הבנק, כנראה שבהצלחה רבה עם לקוחות כמו ויקטור הוגו. אבל הכסף הגדול היה שייך לאנרי, רוזן שאמבור ודוכס בורדו שאף היה מלך צרפת לשבוע שלם! גייאר ניהל את תיק ההשקעות שלו ומימן את עסקי מסילות הרכבת שהניבו רווחים גדולים. אמיל גייאר היה כמתבקש גם חובב אמנות, במיוחד של ימי הביניים ואמנות הרנסנס. האוסף שהכיל ציורים, שטיחי קיר, רהיטים וגם קמינים הלך וגדל, והבית ברובע השמיני כבר היה קטן מלהכיל אותו. מה עושים? אין ברירה צריך לשנות כתובת אבל רצוי לא רחוק מדי מפארק מונסו ורחוב דארו ביתו הנוכחי.

הידעת? אמיל גייאר היה אחד התלמידים המצטיינים של פרדריק שופן!

לאחר מותו של אמיל בשנת 1902 הבנק נמכר לבנק הענק קרדיט ליון. אוסף האמנות הנרחב נמכר בשנת 1904 בבית המכירות דראו ברובע התשיעי שקיים גם קיום. למרבה הצער המבנה המכוער לא מזכיר את המקורי ובטח שאי אפשר לדמיין שכאן בעבר שכנה אופרה פריז עד שנשרפה.

אוטל גייאר, אוטל גייאר פריז- סיפורו של עיר הכלכלה והכסף
אוטל גייאר פריז רובע 17 כיום עיר הכלכלה והכסף. צילום: ניר יבלונקה

אוטל גייאר Hôtel Gaillard

בשנת 1878 גייאר פונה לאדריכל ז'ול פברייר לבנות לו בית על חלקת אדמה גדולה לא רחוק מפארק מונסו, אזור חביב על עשירי התקופה. כשאני אומר חלקת אדמה אז אני מתכוון לשני חלקות שחוברו יחדיו, ובניגוד לאחוזות פאר אחרות הבית אינו מוסתר מאחורי חומה. פברייר בונה במשך ארבע שנים בית בסגנון נאו גותי כאשר את ההשראה הוא מקבל מטירות עמק הלואר. מי שמבקר בטירת בלואה יתבונן על האגף הגותי של לואי ה-12,אתם כבר תבחינו בהשראה שקיבל פברייר. קירות לבנים, אבנים אדומות ושחורות, גגות מחודדים, מרזבים מוזהבים וצריחים מסביב הדהימו את תושבי האזור. האמת שגם היום אנו נדהמים מהארכיטקטורה הנועזת שאחרי שיפוץ ארוך נראית מדהימה שבעתיים. ומה בפנים? סבלנות.

ז'ול פברייר יזכה בשנת 1889 במדליית זהב בתערוכה האוניברסלית של פריז בקטגוריה אדריכלות פרטית על תכנון אוטל גייאר. ולמי שהיה במדריד והתפעל מאחד המבנים המפורסמים בעיר- המטרופוליס, זוהי גם עבודתו של פברייר ביחד עם בנו ריימונד.

בואו נסייר קצת. קומת הקרקע היא קומת השירות עם מטבחים, מחסנים ומגורי עובדים. לקומת הביניים יוביל גרם מדרגות מפואר ושם נמצא חדר אוכל וארבעה חדרי שינה לכל אחד חדר רחצה צמוד. נעלה עוד קומה ונקבל את הטרקלין הקטן, הטרקלין הגדול  וגלריית האומנות. הקומה השנייה הייתה לרשות בנו הבכור יוג'ין. אני יכול לומר לכם שהקומה האחרונה עם פיתוחי הברזל משולב בגגות זכוכית שנתמכים בעמודי עץ מדהימה, רק לעצום עיניים ולחזור אחורה בזמן.

ב1885 מתקיים נשף מפואר לחגוג את ההישג, לא פחות מ2000 אורחים קיבל אמיל גייאר לביתו כשהוא לבוש כאנרי השני מלך צרפת.

אוטל גייאר, אוטל גייאר פריז- סיפורו של עיר הכלכלה והכסף
גרם המדרגות המפואר באוטל גייאר Hôtel Gaillard פריז. צילום: ניר יבלונקה

אוטל גייאר הופך לבנק צרפת

בשנת 1919 רוכש בנק צרפת את האחוזה העזובה ומחליט להקים שם אחד מתוך שלושה סניפים בפריז. יש לזכור שהתקופה היא לאחר מלחמת העולם הראשונה, והאזור מתמלא במשפחות תעשיינים עשירות שמחליפות אמנים שהיו גרים באזור. מחיר הבית העזוב היה 2 מליון פרנק בלבד ולאחר ארבע שנים של שיפוצים ע"י הארכיטקט אלפונס דפראס קיבלנו את המראה הנוכחי. דפראס הוא זוכה פרס רומא על תכנון בית המשפט לביקורת ברחוב 13 rue Cambon. אוטל גייאר עצמו הוכרז מונומנט היסטורי בשנת 1999.

דפראס חופר ומתקין מרתף שיכיל חדר כספות כמתבקש. בקומת הביניים היכן שהיה נמצא חדר האוכל יהיה משרד קבלה. צמוד למשרד הקבלה ימצא משרדו של מנהל הבנק, פעם חדר השינה הפרטי של אמיל גייאר. באותה הקומה נמצא משרד המפקח  שהיה אחראי על הפעילות הכספית וטוהר מידות של הצוות. אולם הנשפים בקומה הראשונה אכלס דלפקי שירות שם ישבו הפקידים. את עיקר עבודתו של דפראס נראה בקומה השנייה באולם הקבלה שבעבר היה חצר פתוחה. קמרונות עץ, עמודי עץ, חיפוי קירות באבנים אדומות, וחלונות זכוכית גדולים שמכניסים הרבה אור טבעי לחלל הגדול. החלל כולו נבנה ממסגרות ברזל שחופו בחומרים מסורתיים, עבודה נפלאה.

בשנת 2006 סניף בנק צרפת באוטל גייאר נסגר. בשנת 2011 הוכרז על הקמת על עיר הכלכלה והכסף ולאחר עיקובים ותוכניות חלופיות שנפסלו, המקום נפתח ביוני 2019.

אוטל גייאר, אוטל גייאר פריז- סיפורו של עיר הכלכלה והכסף
Cité de l'Économie המחשה לגודל ולפאר בקומה האחרונה עם חלונות הזכוכית. צילום: ניר יבלונקה

עיר הכלכלה והכסף Cité de l'Économie

אז מה זה בעצם עיר הכלכלה והכסף Cité de l'Économie, האם זה מוזיאון? לא בדיוק. סיטיקו שהוא שם הקיצור היא חוויה מיוחדת במינה. א- היסטוריה, ב- ארכיטקטורה נהדרת, ג- מרכז חינוכי. המקום נועד בעיקר לתלמידי בתי הספר מלווים במוריהם שמגיעים לכאן ללמוד על 200 שנות כלכלה. בין החדרים מוצגי מולטימדיה, חדרי הקרנה והסברים על עברו המפואר של אוטל גייאר. בקומה האחרונה סדנאות חינוך לתלמידים עם פינות הפעלה. כאן לומדים על יסודות הכלכלה: בורסה, שחקנים ושווקים. גם חוסר יציבות כלכלית ומשברים פיננסיים ותפקיד המוסדות למנוע זאת. אחדד שכל זה נועד יותר למקומיים ולא לתיירים ביננו שאותם כנראה יעניין יותר ההיסטוריה והאדריכלות של אוטל גייאר.

מידע שימושי

לאתר הרשמי

כתובת: 1 Pl. du Général Catroux

שעות פעילות: שלישי-ראשון 14:00-18:00

הגעה: מטרו קו 3 תחנה Malesherbes. מטרו קו 2 תחנה Monceau

מחיר כרטיס כניסה מלא: 12 אירו

את אוטל גייאר תמצאו במסלול טיול שלי ברובע 17 שמגיע גם לכאן.

כתיבת תגובה

פוסטים נוספים לקריאה

הרשמו לעדכונים שלנו על כל מה שחם בפריז

תוכלו להפרד מהרשימה בכל עת. אנו לא שולחים דואר זבל ולא נעביר את פרטיכם לאף גורם אחר !

כתיבת תגובה

מלונות ודירות במחירים משתלמים בצרפת:

Booking.com

שתפו עם חברים ומשפחה

https://www.paristhroughthelens.com/?p=12406