ארמון לוקסמבורג פריז- סיפורו של משכן הסנאט הצרפתי

ארמון לוקסמבורג פריז- Palais du Luxembourg

ארמון לוקסמבורג פריז Palais du Luxembourg והגנים המקיפים אותו הם פאר היצירה הצרפתית. מקום בילוי מושלם לפריזאים ותיירים כאחד. אנו כמובן נהנים כמו המקומיים לשוטט בשבילים או מישיבה על אחד מכיסאות הברזל הירוקים שהפכו גם הם לסימן היכר של פריז. בכתבה זו נתעמק בארמון, בעצם שניים, הקטן- Petit Luxembourg והגדול. מי התגורר שם בעבר ומי כיום, ואם יכולנו להיכנס מה היינו רואים. בואו נחזור בזמן ונגלה את סודו כאשר אני מתיישבים על כיסא ברזל ירוק בגן ומתבוננים בו. על הגנים הנפלאים והפסלים ששזורים בו אספר לכם לחוד אז בואו נתחיל לגלות את משכן הסנאט הצרפתי.

הארמון הקטן Petit Luxembourg

בתאריך 14 למאי 1610 המלך הנרי הרביעי נרצח. אלמנתו מארי דה מדיצ'י מוכרזת כעוצרת לבנם בן התשע, המלך לעתיד לואי ה-13. מארי מחפשת מקום מגורים חדש כאשר דמיונה מפליג לפטי פאלה בפירנצה איטליה שם גדלה. חוזה נחתם באפריל 1612לקניית שטח של 80 דונם בגדה השמאלית הנטושה יחסית של פריז ובו עמד אוטל דה לוקסמבורג על שם בעליו פרנסואה דה לוקסמבורג.

אוטל לוקסמבורג Petit Luxembourg נבנה בשנת 1550 אך הארכיטקט נשאר אלמוני. בשנת 1570 רוכש אותו פרנסואה דה לוקסמבורג, הדוכס מפיניי בשבילכם. מארי דה מדיצ'י תתגורר בו משנת 1612 עד שהעבודות על ארמון לוקסמבורג הגדול שהחלו בשנת 1615 יסתיימו. הארמון הקטן יעבור בשנת 1627 לידי הקרדינל רישליו, הסיבה? רישליו עצמו ימתין עד שביתו הצנוע יבנה. לבית הצנוע דרך אגב קוראים ארמון פאלה, כן זה מול הלובר עם הגן הנפלא ועמודי השיש שמצטלמים טוב לאינסטגרם.

הקרדינל שלנו יושיב שם את אחייניתו, הדוכסית מארי מדלן מאגווילן, מנהלת לשכת העוזרות של המלכה. בהמשך יתגוררו שם לואי הנסיך מקונדה ובנו הנרי הנסיך מקונדה. כאשר הנרי נפטר בשנת 1709 אלמנתו אן הנרייט הנסיכה פאלטין פנתה לארכיטקט הנודע ז'רמן בופרנד(Germain Boffrand) לבצע התאמות ושיפוצים שהכפילו את שטח המבנה.

כאשר אנו נעמוד מול הדלת הכחולה במס 17 נראה את ארבעת העמודים בסגנון טוסקני שבופרנד תכנן ונדמיין את הכרכרות נכנסות לחצר הגדולה בפנים. גם בכניסה לארמון הקטן נראה ארבעה עמודים זהים, מדרגות השיש שבופרנד הוסיף, הסלון הגדול ואלמנטים עיצוביים נוספים. מעל גרם המדרגות, ציור קיר של היפוליט ברטו. שימו לב לצד השני של הרחוב ולדלת הכחולה שם, בעבר שם שכן אזור השירות שכלל מטבחים, אורוות ומגורי משרתים. אם חשבתם שהעובדים עשו זאת כאשר הם עוברים במעבר חציה תוך כדי מבט ימינה שמאלה, תחשבו שוב. לשם כך הייתה מנהרת שירות מתחת לרחוב.

ארמון לוקסמבורג, ארמון לוקסמבורג פריז- סיפורו של משכן הסנאט הצרפתי
ארמון לוקסמבורג הקטן-Petit Luxembourg צילום מתוך ויקיפדיה דומיין חופשי

3 אחיות לבית אורליאן

עוד דיירת בעלת דם כחול הייתה האלמנה לואיז אליזבת ד'אורליאן, מלכת ספרד, שחזרה לצרפת לאחר מות בעלה לואי מלך ספרד. לואיז לא רכשה את הבית מכיוון שהיה שייך לאחותה הדוכסית מברי ושם התגוררה עד מותה בשנת 1742. דרך אגב היא קבורה ממש בקרבת מקום בכנסיית סן סולפיס.

אחות נוספת, שרלוט אגלה ד'אורלאן הדוכסית ממודנה התגוררה שם בשנותיה האחרונות עד מותה בשנת 1761. גם שרלוט קבורה בקרבת מקום- כנסיית ואל-דה-גרס(Église du Val de Grâce de Paris).

הארמון הקטן שימש גם ל "מעצר בית" עבור לואי, הרוזן מפרובאנס בתקופה שבין אוקטובר 1789 ועד יוני 1791 אז הוגלה עם אשתו מארצו. אל דאגה, הוא עוד יחזור בגדול בתור המלך לואי ה-18בשנת 1814.

שנה אחרי הגלייתו של לואי התיישבה במקום בדצמבר 1799 מועצת המדינה שייסד נפוליאון. הוא עצמו יתגורר בארמון הגדול עם אשתו ג'וזפין. בגלגול הבא יוקם הסנאט הצרפתי שמאכלס את הארמון הגדול ואילו הארמון הקטן הוא מעונו הרשמי של נשיא הסנאט משנת 1825(אז נקראת לשכת העמיתים).

בזמן ארבע שנות הכיבוש הנאצי 1940-1944התיישב במקום פילדמרשל שפרר, ממפקדי הלופטוופה.

טיפ- כאשר אתם הולכים מהארמון הקטן לכיוון מוזיאון לוקסמבורג הציצו מעבר לגדר כאשר המבנה מסתיים. בפנים תראו את החזית של קפלת מארי דה מדיצ'י, ומעל פסלה של המלכה. זהו שריד מקורי ואחרון שנשאר ממנזר שהקימה המלכה בשנת 1625. הקפלה עצמה שוחזרה בשנת 1850 על ידי האדריכל אלפונס דה גיסור בסגנון ניאו-בארוקי. על חורבות המנזר קיים כיום גן חורף מקורה מרהיב וירוק.

ארמון לוקסמבורג- הסנאט הצרפתי

עכשיו נעבור לסמל החוקה הצרפתית, ארמון לוקסמבורג, מקום מושבו של הסנאט. נסביר בקצרה. הפרלמנט הצרפתי מורכב משני בתים: התחתון, האספה הלאומית אשר יושבת ברובע השביעי בפאלה בורבון, והעליון הסנאט שיושב בארמון לוקסמבורג. חברי הסנאט נבחרים ע"י נציגי מחוזות צרפת ולהם נשיא. נשיא הסנאט הוא האדם השני בחשיבותו אחרי הנשיא וגם ממלא מקומו.

המאה ה-17

עכשיו נחזור למאה ה-17 הארכיטקט סלמון דה ברוס הופקד על התכנון ע"י מארי דה מדיצ'י, והבנייה מתחילה בשנת 1615 ותמשך עד 1645. במקור התוכנית הייתה לדמות את ארמון פיטי בפירנצה איטליה שם גדלה מארי. המלכה תחנוך את ביתה לפני סיום העבודות כבר ב 1625, צד ימין עבורה וצד שמאל עבור בנה לואי ה- 13בביקוריו. אחד הדברים המדהימים בארמון הנבנה, היו סדרה של 24 ציורים שתיארו שלבים בחייה של מארי דה וינצ'י מאת הצייר המפורסם פול רובנס ששכנו בגלריה על שמו. כיום אתם יכולים להתפעל מהציורים שהושלמו בשנים 1622-1625 במוזיאון הלובר בגלריה מדיצ'י.

מארי לא זכתה לראות את השלמת הארמון ולחיות בו בשיבה טובה. בשנת 1631 היא מוגלת מהארמון אחרי ריב קשה בינה לבין הקרדינל רישליו ובו דרשה את סילוקו. המלך לבסוף העדיף את הקרדינל על אימו. פרט מעניין הוא שמארי נפטרה ב 1642 בקלן גרמניה באותו בית היכן שרובנס גדל..

לאחר הגלייתה של מארי, היא מורישה את הארמון לבנה השני גאסטון הדוכס מאורליאן שהתגורר שם משנת 1642 ושינה את שמו לארמון אורליאן. עם מותו ב1660 הארמון עובר לאלמנתו מרגריט ובתו עד שלבסוף מקבל לידיו את המפתחות ב1694 המלך לואי ה-14.

ארמון לוקסמבורג, ארמון לוקסמבורג פריז- סיפורו של משכן הסנאט הצרפתי
איור של ארמון לוקסמבורג כשנקרא ארמון ד'אורליאן שנת 1643 דומיין חופשי

המאה ה-18 והדוכסית שאהבה לחיות

אחת הדיירות המפורסמות היא הדוכסית מברי, אלמנה צעירה שאהבה את החיים. חיי ראווה, חצר משלה, אלכוהול גברים ומסיבות גן סגורות ששמעם יצא למרחקים. תשאלו את פיטר הגדול צאר רוסיה שהשתתף באחת המפוארות שבהן, אם רק יכולנו להיות תמונה על הקיר..כל זה קרה רק בשנים 1715-1719 שכן הדוכסית הלכה לעולמה בגיל 23 בלבד.

ארמון לוקסמבורג ישנה את פניו ויהפוך למוזיאון בשנת 1750, יכולתם לבוא פעמיים בשבוע לאגף שמציג יצירות עד שהרוזן מפרובאנס( המלך לעתיד לואי ה-18) יסגור אותו ב1799. המהפיכה הצרפתית תעצור את החגיגות ונקבל בית מעצר חמישה כוכבים.

1778 מעניק המלך לואי ה-16 את הארמון לאחיו לואי ה-18.

לאחר המהפכה הצרפתית הוא עוצב מחדש בשנים 1799-1805 ע"י ז'אן שלגרין (Jean Chalgrin) והוסב לבית המחוקקים בנוסף למגורי נפוליאון וג'וזפין. שלגרין יבנה גרם מדרגות מפואר בצד המערבי ומעל תקרה מקומרת. יסגור את המרפסת בקומה השנייה שם נמצא ספרייה מפוארת ומאחור מה שלא ניתן לראות היא הכיפה ואולם הסנאט הזמני.

בהמשך יקבל הארמון את מראו הנוכחי אחרי ששופץ שוב בשנים 1835-1856 ע"י הארכיטקט אלפונס דה ג'יזור(Alphonse de Gisors) שיבנה את אולם הסנאט הנוכחי. ישפץ את החזית שפונה לגינה יוסיף עוד ספרייה ואת אולם הישיבות המפואר.

בשנות הכיבוש הגרמני (1940-1944) התישבה במקום מפקדת חיל האוויר-לופטוואפה, ולמרשל גרינג הייתה שמורה שם סוויטה. בחודשים יולי-אוקטובר 1946 התקיימה בארמון ועידת פריז להסכמי סיום המלחמה וקביעת גבולות.

ארמון לוקסמבורג, ארמון לוקסמבורג פריז- סיפורו של משכן הסנאט הצרפתי
Palais du Luxembourg אולם הסנאט ושבעת הפסלים מאחורי שולחן נשיא הסנאט

הסנאט הצרפתי וחזית גן מרהיבה

משנת 1958 משמש הארמון מושבו של הסנאט הצרפתי-הבית העליון של הפרלמנט וחבריו נבחרים בידי נציגי מחוזות. נשיא הסנאט משתכן במבנה הצמוד לסנאט שנוסד בשנת 1795 ושמו היה מועצת הזקנים.

המבנה מרהיב בצורת קשת, כסאות קטיפה אדומות אל מול שולחן הנשיאות המוגבה. מאחור שמונה עמודי שיש ורוד ביניהם סדרה של שבעה פסלי מחוקקים.

Turgot- d'Aguesseau- l'Hôpital- Colbert- Molé- Malesherbe- Portalis. 

אם נסתכל צד ימין נראה את פסלו של המלך לואי ה-9(הקדוש) וצד שמאל מקביל אליו את המלך שארלמן. מעל נגלה חצי כיפה סובבים אותה ציורי קיר ועיטורים רבים.

בואו נעמוד רגע בגינה(או נשב על כיסא ירוק) נרים מבט ונתבונן על החזית הדרומית. אי אפשר לפספס את התבליט הענק והינה סיפורו. אנו נראה שעון גדול באמצע ומסביבו דמויות.

השעון המרשים נעשה ע"י האחים לפאוט, שענים רשמיים של המלך באמצע המאה ה18. סובבים את השעון שלוש דמויות שפוסלו ע"י ג'יימס פארדייה, צד שמאל- "היום" כאשר הדמות פונה החוצה. צד ימין "הלילה" כאשר הדמות פונה פנימה. מתחת לשעון תינוק בעל כנפיים מזיק בידיו זרי פרחים ושמו "הגאון". מסביבו חקוקים סימני המזלות והם מוזהבים.

נראה גם שישה פסלים, שלושה מכל צד שהוזמנו ע"י המלך לואי-פיליפ. הראשונה צד ימין נקראת "זהירות" ידה על פניה מהורהרת וזהירה. לצידה נמצאת "המשפט" והגבר החטוב לימינה עלה זית בידו הוא "השלום".

בצד שמאל הדמות הראשונה היא "רהיטות" או לשון צחה אם תרצו. צמודה לה נמצאת "חוכמה" כאשר משלים את התמונה הוא "מלחמה" רגלו מונחת על שריון גוף, קסדה לראשו, רומח וחרב לגופו.

ארמון לוקסמבורג, ארמון לוקסמבורג פריז- סיפורו של משכן הסנאט הצרפתי
מבט מהגינה ליצירתו של ג'יימס פארדייה ארמון לוקסמבורג Palais du Luxembourg

מקווה שנהניתם מכתבה זו. עכשיו תוכלו לחכות לכתבה שתגלה לכם את קסמי גני לוקסמבורג. בינתיים אל תשכחו לקרוא על המזרקה הנפלאה או הפסלים המרהיבים של הגן. תודה

כתיבת תגובה

פוסטים נוספים לקריאה

הרשמו לעדכונים שלנו על כל מה שחם בפריז

תוכלו להפרד מהרשימה בכל עת. אנו לא שולחים דואר זבל ולא נעביר את פרטיכם לאף גורם אחר !

כתיבת תגובה

מלונות ודירות במחירים משתלמים בצרפת:

Booking.com

שתפו עם חברים ומשפחה

https://www.paristhroughthelens.com/?p=8299