כיכר הקונקורד- הכיכר הגדולה והחשובה בפריז

כיכר הקונקורד בפריז(Place de la Concorde) היא הכיכר הגדולה בעיר ואין מי שלא ביקר בה בטיולו בעיר. ממוקמת נפלא ברובע השמיני, היא מהווה ציר מרכזי. מצד אחד גני טווילרי ושדרת שאנז אליזה, צד שני כנסיית מדלן ופאלה רויאל. הכיכר עברה הרבה תהפוכות וחזתה באין ספור אירועים שנרשמו בתולדות צרפת. יש לה הרבה מה לספר, אז בואו נקשיב ונלמד קצת על חשיבותה בהיסטוריה הצרפתית.

כיכר לואי ה-15

סיפורנו מתחיל בשנת 1748, לאחר סיום "מלחמת הירושה האוסטרית". פריז רצתה לחלוק כבוד למלך לואי ה- 15 שכונה האהוב ואחרי שהחלים ממחלה ניצח בקרב. פרנסי העיר הזמינו מאדמה בושרדון פסל רכיבה מצופה ברונזה בדמותו של המלך, דרך מקובלת בצרפת החל משלטונו של לואי ה-14. הפסל יעמוד כמובן במרכזה של כיכר. לכיכר צריך הצעות ורעיונות, וכאלו היו כ 150 לא פחות ולא יותר מה עושים? הארכיטקט פייר פאטה צמצם את התוכניות ל 30 בלבד והמלך בעצמו החליט על מיקום הכיכר- שטח אדמה בין גני טווילרי לשדרת שאנז אליזה.

יום אחד נמאס למלך מהסחבת ואחרי התייעצות עם האקדמיה לאדריכלות בראשות ארכיטקט המלך ז'אק גבריאל בשנת 1753 הונחו על השולחן 19 הצעות סופיות. את ההצעות בחן האחראי על מבני המלך, המרקיז דה מריני אחיה של מאדאם דה פומפדור המאהבת הראשית ובעלת ההשפעה של מלך צרפת לואי ה-15. בסופו של דבר הוטל על ז'אק גבריאל לתכנן את הכיכר וההחלטה שלו הייתה לבנות את החלק הצפוני ולהשאיר את החלק הדרומי שפונה לסיין כמו שהוא על מנת לא להסתיר את הנוף. ביולי 1753 המלך אישר את התכנית ולאחר שנה הונחה אבן הפינה. ברגע האחרון גבריאל מכניס שינוי אחרון, במקום שני רחובות שיחברו את הכיכר לרחוב הראשי(סט אונור) ייסלל רחוב אחד- רחוב רויאל.

מה עושים עם השטח מסביב? זה לא הוחלט לכן בינתיים יקימו שני חזיתות שמאחוריהן אין כלום. העיקר שיהיה אסתטי. כאשר העבודות יחלו בשנת 1755 בושרדון כבר עובד על פסל הברונזה וגם מסיים פרטים אחרונים בעיצוב הכיכר בעזרתו של סופלו(הפנתאון).

כיכר הקונקורד, כיכר הקונקורד- הכיכר הגדולה והחשובה בפריז
פסלו של לואי ה-15 מאת מאדמה בושרדון דומיין חופשי

כיכר הקונקורד- מה עושים עם החזית המערבית והמזרחית?

במאי 1757 יחלו העבודות וכעבור 8 שנים הוחלט שהחזית המערבית תשמש כמטבעה מלכותית אולם לבסוף היא נבנתה בגדה השמאלית. השטח חולק לארבע חלקות שעליהן יבנו בתים פרטיים בתנאי שלא ישנו את חזית המבנה. במספר 4 נבנה אוטל קווילין עבור המרקיזה מארי-אן דה מיילי פילגשו של המלך לואי ה-15. זה היה לפני שעברה למלך גוסטב השלישי משוודיה ופיטר השלישי מרוסיה. למקום זה יש גם מטען היסטורי, כאן ב 6 לפברואר 1778 נחתמה אמנת הידידות, מסחר וברית בין צרפת לארה"ב. מי שיציץ מהפינה מבעד לגדר הברזל יבחין בלוח אבן שמנציח את האירוע.

 “In this hotel, on February 6, 1778, Conrad A. Gérard, in the name of Louis XVI, King of France, Benjamin Franklin, Silas Deane, Arthur Lee in the name of the United States, signed the Treaties of Peace, Commerce and of Alliance by which France before any other nation recognized the independence of the United States. »

במספר 6 נמצא אוטל פלסיס-בלייר, שם התגורר בעבר מזכירו של המלך לואי ה-15, דויד-אטיין רואי לאטן ואח"כ המרקיזה פלסיס-בלייר. כיום נמצא בו את מועדון הרכב של צרפת.

מספר 8 נמצא אוטל קרטייה(מוראו) שם התגורר אדריכל שני הבתים פייר לואי מוראו ולאחריו גם בתו. כיום הוא גם חלק ממועדון הרכב של צרפת.

במספר 10 התגורר הדוכס מקריון כאשר צאצאיו חוזרים אחרי המהפכה להתגורר שם עד שנת 1904. בשנת 1909 נפתח שם מלון הפאר קריון שכיום שייך לבית המלוכה הסעודי.

החזית המזרחית

החזית המזרחית לעומת זו הכילה את מנהלת הרהיטים המלכותית ולאחר מכן את משרד חיל הים הצרפתי. היום כמובן אנו יכולים להיכנס וליהנות ממוזיאון אוטל דה לה מרין שנפתח לקהל הרחב ביוני 2021.

הכיכר עצמה שגבריאל תכנן מתומנת, תחומה בתעלות מגן משני צדדים ביניהם מעברים להולכי רגל ורוכבי סוסים. בנוסף בשמונה הפינות הציב גבריאל מדרגות אבן כדי לרדת אל מדשאות שהיו נטועות בערוגות פרחים. באמצע כאמור יוצב פסלו של לואי ה-15 רוכב על סוס כמנצח קרב פונטנואה מאת בושרדון. בארבעת פינות אדן האבן פסלי ברונזה מאת פיגאל עם אלגוריה לכוח, צדק, זהירות ושלום. רוצים לראות איך הפסל היה נראה? פנו לכיכר הניצחון ברובע הראשון שם עומד פסל זהה של לואי ה-14 לבוש כמצביא רומאי. פסלו של לואי ה-15 נחנך ב20 ליוני 1763 אך אז המלך היה קצת פחות "אהוב" בלשון המעטה..

פסלו של לואי ה-15

העבודות יחלו בשנת 1755 אבל העבודה על הפסל כבר החלה ע"י בושרדון, גבריאל בינתיים משרטט את הפרטים האחרונים בחזיתות המבנים עד שיושלמו ב1756. הארכיטקט הנודע ז'אן שלגרין יתכננן את בסיס הפסל הענק שעליו יעמוד הפסל וביחד התנוססו לגובה 12 מטרים

אדמה בושרדון כבר לא היה צעיר, והעבודה היוקרתית והמאתגרת שקיבל היא הפסגה שפסל יכול לחלום עליה: אנדרטה למלך צרפת רוכב על סוס. עבודת מחקר מקיפה נעשתה לפני כאשר בושרדון מכין אין ספור רישומים ותכנונים רובם נשמרים בלובר. בושרדון מסיים להכין תבנית גבס בינואר 1757 ויציקת הברונזה תעשה ב-5 במאי 1758 אך התוצאה הסופית לא מצאה חן בעיניי הפסל. עוד חמש שנים שלמות יקחו עד התוצאה הסופית והפסל הותקן לבסוף על כן זמני בשנת 1763, בושרדון כבר לא היה בחיים ולא הספיק לראות את פסלו נחנך בכיכר לואי ה-15. תשע שנים מאוחר יותר, הכן הושלם עם תוספת הברונזה של ארבע המעלות בפינות ושני תבליטים מאת הפסל ז'אן-בטיסט פיגאל. לאחר מותו של בושרדון פיגאל יעשה את ההשלמות האחרונות והמשך העבודות עד החניכה. אבל גם להוציא פסל במשקל 30 טון מבור היציקה זה לא דבר פשוט. מערכת של פיגומים, כננות וחבלים ו12 איש שמושכים בהם שימשו להוצאת הפסל מהבור.

הפסל שהתקבל ייצג את המלך רכוב על סוס לבוש כמצביא רומי ומוכתר בעלי דפנה. בידו הימנית החזיק את שרביט הפיקוד, שהיה מונח על ירכו

באוגוסט 1792, הפילו הפריזאים את סמל הכוח המלכותי הזה. כעת, כל מה שנותר מהאנדרטה הוא כף ידו הימנית של המלך האוחזת בחלק העליון של שרביט הפיקוד, כף היד נמצאת במוזיאון הלובר.

כיכר המהפכה

מי שביקרו כמוני באוטל דה לה מרין והחזיר עצמו בזמן ל 30 ביוני 1770 יכלו לעמוד במרפסת כמו הדופין לואי אוגוסט ואשתו מארי אנטואנט במסיבת הנישואים שלהם ולהשקיף על ההמון שבא לחגוג עימם. הם לא חשבו לרגע שהם ישובו לכיכר בנסיבות פחות משמחות בשנת 1793. דרך אגב החגיגות הסתיימו במהרה כאשר שריפה פרצה באחד האוהלים בכיכר מזיקוק טועה שעלה בחיי 133 הרוגים.

אנו בשנת 1789 והמהפכה הצרפתית שהחלה כאשר המון זועם פשט על אוטל דה לה מרין ובזז את הנשקים שהיו שם. ב-11 באוגוסט הופל פסלו של לואי ה-15 והכיכר קיבלה שם חדש- כיכר המהפכה. "חירות", פסלו של פרנסואה-פרדריק למוט שכבר בגיל 17 זכה בפרס רומא יחליף אותו כמה חודשים מאוחר יותר. על בסיס אבל גבוה יושבת חירות כובע חירות אדום לראשה ובידה חנית.

באוקטובר 1792 פסל סביבתי חדש הוצב בכיכר- הגיליוטינה. השניים הראשונים שזכו בכבוד היו צמד גנבי יהלומי הכתר שפרצו לאוטל דה לה מרין הסמוך. זוג יותר מפורסם שראשם ניתז היו המלך לואי ה-16 ב-21 לינואר 1793 והמלכה מארי אנטואנט ב-16 לאוקטובר אותה שנה. המלכה כמו אסירות אחרות כמו שרלוט קורדיי, מאדאם רולאן, מאדם אליזבט אחות המלך ומאדם דו בארי שחזרה מאנגליה לפגישה עם התליין הובאו לכאן העגלה מכלא הקונסיירז'רי הסמוך לכיכר. גם על גיבורי המהפכה לא פסחה הגיליוטינה וכך גם דנטון  ורובספייר נפרדו שם מראשם.

גשר לואי ה-15 היה אמור לחבר בין שתי הגדות ולהוות המשך טבעי לכיכר. ז'אן פרונט מהנדס פורץ דרך בבניית גשרים היה כבר בגיל 80 כשהחל ולבנות ב1787 את הגשר. פרונט המשיך בעבודות למרות בוא המהפכה ושינוי השם לגשר המהפכה, והשלים את הגשר בשנת 1791 כאשר הוא נעזר בחוכמתו באבני הבסטיליה שפורקה לגורמים. מה היה לפני אתם שואלים? מעבורות מגדה לגדה.

הידעתם? כאשר תכניות הגשר יצאו בשנת 1772 העיצוב נקרא נועז מדי ע"י הפקידים השמרנים. כיום הגשר שעליו אתם הולכים הוא הרחבה שנעשתה ב1930 לגשר המקורי.

כיכר הקונקורד, כיכר הקונקורד- הכיכר הגדולה והחשובה בפריז
האובליסק מלוקסור שמוצב בכיכר הקונקורד בפריז צילום: ניר יבלונקה

כיכר הקונקורד

בואו נעבור לזמנים שמחים יותר. צמד פסלים מרשימים הוצבו בכניסה לשאנז אליזה בשנת 1794, אלו הם "סוסי מרלי" מאת גיום קוסטו. כיום תוכלו לראות את המקור במוזיאון הלובר בחצר מרלי שנקראה על שמם, רפליקה זהה מאת מישל בורבון החליפה אותם. דרך אגב הסיבה להחלפה היא מסקנה שהמצעד הצבאי ב-14 ליולי שעובר בשדרה פוגע בהם. בשנת 1795 שמה של הכיכר שונה לכיכר קונקורד, כיכר ההסכמה כמחוות פיוס. נפוליאון סולל את רחוב ריבולי המפורסם אך לאחר נפילתו חוזרת הכיכר לשמה המקורי- לואי ה-15. בשנת 1826 מחליטים לקרוא לכיכר לואי ה-16 לכבוד המלך שנפרד שם מראשו, אך שלטון בא ושלטון הולך והכיכר שוב נקראת קונקורד ב1830עם עלייתו לשלטון של לואי-פיליפ הראשון.

שיפוצים נדרשים ולמפקח העבודות יתמנה ז'אק היטורף שיתכנן כיכר עם מזרקות ופסלים, כאשר האטרקציה המרכזית יהיה עמוד האובליסק מלוקסור שניתן במתנה ממצרים. מסביב 20 עמודי פנסים הוצבו ותכנית לשמונה פסלים זוג בכל פינה. לאחר עבודת הנדסה מרשימה האובליסק שנמצא היכן שבעבר עמד פסלו של לואי ה-15 נחנך בנוכחות המלך לואי פיליפ בתאריך 25 אוקטובר 1836. מסביב היו בסיסי אבן ענקיים אך עדיין ללא הפסלים שיבואו באותה שנה.

בתקופת נפוליאון השלישי 1850, תעלות המגן מסביב מולאו ויושרו לאחר שהפכו למקומות מפגש בין גברי העיר לנשים שעסקו במקצוע העתיק בעולם. בגני טווילרי יצטרף האורנג'רי בשנת 1852 כמחסה לעצי תפוז ואחיו ז'ה דה פום בשנת 1861 כאולם משחקים וכך קיבלנו את תכנית המתאר שאנו רואים כיום.

כיכר הקונקורד, כיכר הקונקורד- הכיכר הגדולה והחשובה בפריז
אחד מצמד סוסי מרלי שמוצבים בכיכר הקונקורד בכניסה לשדרת שאנז אליזה צילום: ניר יבלונקה

האובליסק המצרי

במרכז הכיכר נמצא אובליסק מצרי קדום המעוטר בהירוגליפים המעלים את שלטונו של פרעה רעמסס השני. במקור קיבלה צרפת גם את אחיו התאום, שניהם פארו את הכניסה למקדש לוקסור במצרים. המתנה הדיפלומטית הוצעה לצרפת בשנת 1829 ע"י החדיב של מצרים מוחמד עלי פאשה. אך להביא אובליסק אחד היא משימה מורכבת, כל שכן שניים לכן האובליסק השני נשאר במצרים. ב-26 בספטמבר 1981 החזיר הנשיא פרנסואה מיטראן רשמית את האובליסק השני למצרים. האובליסק בן 3,300 שנה נחצב מגוש גרניט אחד ומתנוסס לגובה 23 מטרים כולל הבסיס ושוקל כ 250 טון. לפריז יגיע האובליסק ב-21 בדצמבר 1833על גבי ספינת המשא שנבנתה במיוחד ושמה הלוקסור. הרמת העמוד הייתה הישג הנדסי גדול, המתואר באיורים על בסיס האנדרטה. המלך לואי פיליפ יחנוך את האובליסק בתאריך 25 אוקטובר 1836.

ב1998 נוסף לו הפירמידה המוזהבת בקצה במקום המקור שנעלם מזמן.

המזרקות

לאחר השלמת פרוייקט האובליסק היטורף התפנה לתכנון ארבע מזרקות שישלימו אותו, אך חוסר בתקציב השיר מקום לשניים בלבד. האדריכל שלמד רבות את מזרקות רומא ואת הסגנון הניאו-קלאסי התמקד בכיכרות נבונה וסן פייטרו ברומא שגם להם אובליסק ושתי מזרקות. היטורף מזמין בשנת 1837ממפעל היציקה מיול שבמחוז מיוז ממנהל המפעל מסייה גוטייה שתי מזרקות ברזל יצוק, משקל כל מזרקה יהיה כ 50 טון. לכל מזרקה אגן אבן, 6 דמויות של טריטונים ונאיאדים. הסבר קצר: טריטון הוא מלך הים במיתולוגיה היוונית בנם של פוסידון ואמפיטריט. נאיאדה היא סוג של נימפה שמשגיחה על מקורות מים ומזרקות. הדמויות שעומדות בתוך אגן האבן יחזיקו דגים שמים יוצאים מפיהם. בתוך המזרקה שש דמויות אלגוריות יושבות, רגליהן על חרטומי הספינות ביניהם דולפינים מוזהבים. למעלה שלוש דמויות בין ברבורים מסמלות אומנויות או מלאכות שונות.

המזרקה הצפונית נקראת מזרקת הנהרות. אם נתבונן היטב נראה דמויות אלגוריות לנהר הרון שמחזיק משוט ונהר הריין מאת גכטר, או דמות מחזיקה אשכול ענבים מאת לאנו ואחרת צרור חיטה מגל בידה מסמלת את הקציר מאת יוסון. למעלה ניווט בנהרות, תעשייה וחקלאות מאת ז'אן ז'אק פושר. המזרקה מוצבת בדיוק היכן שהייתה הגיליוטינה.

המזרקה הדרומית הקרובה לסיין נקראת מזרקת הימים. הדמויות מייצגות את הים האטלנטי והים התיכון מאת אוגוסט דביי . בנוסף דיג דגים אלמוגים מאת אנטואן דסבואף , איסוף רכיכות ופנינים מאת אשיל ולואה. למעלה אסטרונומיה, ניווט והמסחר מאת איזידור בריון. המזרקות נפלאות כשהם במיטבם אולם לא כך תמיד הדבר וכבר זמן רב שהם במצב ירוד והגיע הזמן לשיפוץ מקיף נוסף. אולי זה יקרה בתכנית הגרנדיוזית החדשה שתשנה את פני האזור.

כיכר הקונקורד, כיכר הקונקורד- הכיכר הגדולה והחשובה בפריז
המזרקה הדרומית בכיכר הקונקורד פריז צילום: ניר יבלונקה

הפסלים

כאמור 8 פסלים נוספו לכיכר, כולם דמויות נשיות ולכולם יש מכנה משותף על ראשם, יודעים מהו? ארבעה אמנים נבחרו לפסל כל אחד זוג פסלים, אלגוריה לשמונה ערים בצרפת.

צד גני טווילרי ואוטל דה לה מרין: שטרסבורג וליל מאת ג'יימס פארדייה.

צד שאנז אליזה ומלון קריון: רואן וברסט מאת ז'אן קורוט.

צד שאנז אליזה והסיין: נאנט ובורדו מאת לואי דני קאיואט.

צד גני טווילרי והסיין: מרסיי וליון מאת לואי פטיטו.

המכנה המשותף לכל הדמויות הוא כתר בצורת צריח טירה.

כיכר הקונקורד, כיכר הקונקורד- הכיכר הגדולה והחשובה בפריז
פסל בורדו מאת לואי קאיואט צילום: ניר יבלונקה

מידע שימושי

כיכר קונקורד שמשתרעת על שטח 64.5 דונם היא הגדולה בפריז. הכיכר היא אחת מחמש כיכרות מלכותיות בפריז. האובליסק מלוקסור הוא המונומנט העתיק בפריז גובהו 23 מטר ומשקלו 229 טון והוא משמש גם כשעון שמש כאשר מסביבו על הרצפה מסומנות ספרות רומיות.

כיכר קונקורד תלבש בגדי ספורט בשנת 2024 כאשר יתקיימו בה תחרויות סקטבורד, אופני BMC וכדורסל 3*3 באולימפיאדת פריז.

תכנית שיפוץ מקיפה בסכום 250 מיליון אירו לכיכר ושדרת שאנז אליזה מונחת על השולחן. המזרקות יפורקו ויעברו שיפוץ כללי, הפסלים יעברו תהליך ניקוי והפנסים הדקורטיביים גם יקבלו תשומת לב שמגיעה להם. עוד בתכנית צמצום נתיבי רכבים, הוספת שביל הולכי רגל, אופניים, שיפוץ המדרכות ונטיעת עצים בחלקים המתומנים של הכיכר. יש למה לצפות.

מטרו: תחנה Concorde קו 1-8-12.

במוזיאון סרנושי כבר ביקרתם?

כתיבת תגובה

פוסטים נוספים לקריאה

הרשמו לעדכונים שלנו על כל מה שחם בפריז

תוכלו להפרד מהרשימה בכל עת. אנו לא שולחים דואר זבל ולא נעביר את פרטיכם לאף גורם אחר !

כתיבת תגובה

מלונות ודירות במחירים משתלמים בצרפת:

Booking.com

שתפו עם חברים ומשפחה

https://www.paristhroughthelens.com/?p=11961