מוזיאון סרנושי פריז- מקדש לאמנות אסייתית

על מוזיאון סרנושי Musée Cernuschi פריז שמוקדש לאמנות אסייתית שמעתם? בפארק מונסו בוודאי ביקרתם, ואם לא אז היום אנחנו ממש ליד. באחד הרחובות הקטנים שיוצאים מהפארק נמצאת אחוזה מרשימה עם שלט אדום בצד, ושני פסלי אריות בכניסה. בואו נכנס פנימה ונבדוק מה ממתין לנו שם.

אנרי סרנושי

אנרי סרנושי (Henri Cernuschi 1821-1896) נולד בשנת 1821 במילאנו איטליה למשפחה יהודית אמידה. באיטליה ילמד מדעים ומשפט, יהפוך לבנקאי, עיתונאי ודיפלומט לצד פטריוטיות עמוקה לארצו. סרנושי, פטריוט איטלקי פעל לשחרור מילאנו מהכיבוש האוסטרי ונבחר לסגן של הרפובליקה הרומית החולפת (1848-49). לצרפת יגיע ב1852 לאחר מאסר פוליטי קצר באיטליה ויתקבל לעבודה בבנק מובילר שייסגר ויבלע בבנק אחר שגם הוא יבלע למה שהיום אנו מכירים כבנק הענק Société Générale. לאט לאט הוא יבנה לעצמו מוניטין של כלכלן מבריק, בעיקר על ידי פרסום "מכניקת החליפין" (1865). ייעוץ למשקיעים והשתתפות בעסקים שונים אפשרו לו לרכוש הון המוערך בסוף האימפריה השנייה בשני מיליון פרנקי זהב.

את עיתון Le Siècle הוא רוכש על מנת להגן על רעיונות רפובליקנים תוך הבעת עמדה נגד משאל עם על גורל האימפריה בשנת 1869. סרנושי מגורש לשוויץ אך חוזר במהרה כדי להשתתף בהכרזה על הרפובליקה השלישית בבית עיריית פריז, 4 בספטמבר 1870. בהמשך סרנושי יקבל אזרחות צרפתית מידיו של עמנואל אראגו.

מוזיאון סרנושי, מוזיאון סרנושי פריז- מקדש לאמנות אסייתית
מוזיאון סרנושי פריז מבט מבחוץ צילום: ניר יבלונקה

מוזיאון סרנושי- ההתחלה בסיבוב עולמי

בספטמבר 1871 לאחר מאורעות הקומונה הפריזאית יוצא סרנושי למסע ארוך מלווה במבקר האמנות הצעיר, תאודור דורט. במשך שנתיים הם יבקרו ביפן, סין, מונגוליה ואינדונזיה. במהלך השהות בסין ויפן ירכוש סרנושי לא פחות מ 5,000 יצירות אמנות שונות. האוסף יוצג בתערוכה האוריינטליסטית. (אוגוסט 1873-ינואר 1874).

בינתיים צריך לגור היכן שהוא לא? חלקת אדמה אחרונה בשדרת ולסקז שצמוד לפארק מונסו נקנית מהאחים אמיל ואייזק פרר בעלי האדמות. צמד האחים היו שניים בעושרם והשפעתם רק למשפחת רוטשילד. ואיזה בנק היה בבעלות האחים? בנק מובילר היכן שסרנושי החל את דרכו, ומטה הבנק שכן בכיכר ונדום מס 15, כן היכן שהיום נמצא מלון ריץ. כן בפריז הכל מתחבר באריגה נפלאה.

האדריכל ויליאם בויאן יתכנן את בנייתה של האחוזה הפרטית בסגנון נאו קלאסי בשנת 1873 בה יתגורר סרנושי, מוקף ביצירות אמנות. בואו נסתכל רגע לפני שאנו נכנסים על החזית. אנו מבחינים במדליוני פסיפס של אריסטו(ימין) ולאונרדו דה וינצ'י(שמאל) הנערצים על ידי סרנושי. למעלה על הקרניז ארבעה פסלי אטלנטיס מזוקנים, למטה על דלת הכניסה יש שני לוחות שעליהם ניתן לקרוא את המילים פברואר וספטמבר, תאריכי שתי המהפכות של 1848 ו-1870.

מוזיאון סרנושי, מוזיאון סרנושי פריז- מקדש לאמנות אסייתית
כדי ענק מסין במוזיאון סרנושי פריז צילום: Jean-Pierre Dalbéra

מוזיאון סרנושי מה ממתין לנו בפנים?

ב26 לאוקטובר 1898 נחנך מוזיאון סרנושי. דבר ראשון שמושך את תשומת הלב הוא פסל בודהה ענקי באמצע החלל המרכזי. פסל הברונזה המרשים שמונח על במה נקנה ע"י סרנושי בפרברי טוקיו במסע הגדול שערך. במחצית הראשונה של המאה ה-20 התמקד המוזיאון בעיקר באמנות סינית עתיקה. בשנות החמישים הוא נפתח לציור מודרני. כיום, בעיקר הודות לתרומות, המוזיאון מתפתח הן בתחום האמנות העתיקה והן בתחום האמנות העכשווית.

נמצא כאן פסלי ברונזה משושלות מינג, יואן, צ'ינג, האן וטנג. אגרטלים מטרקוטה ואבן ירקן מתקופות שונות. האגרטל "יו" בצורת נמר שחובק בן אנוש משושלת שאנג הוא מגולות הכותרת של המוזיאון. גם ציורים על דף או משי מתקופות עתיקות ועד לאמנים בני זמננו נמצא כאן בעיקר מסין ויפן. כרגיל בפריז מוזיאון זה מכיל שני אלמנטים מרכזיים, הראשון הוא הצצה לחיי העשירים באחוזות הפאר. השני זה שמירה על העבר ולהשכיל לשייך אליו מורשת ותרבות בדמות מוזיאונים שונים. אתם בפארק מונסו? כנסו לביקור, לא תתחרטו.

אנרי סרנושי נפטר במנטון ב-1896 לאחר שהוריש את אחוזתו ואת האוספים האסייתים שלו לעיר פריז. פרט מעניין הוא שבויין גם בנה את קברו המרשים של סרנושי שטמון בפר לשז.

לאחר שיפוץ נרחב מוזיאון סרנושי נפתח מחדש לקהל הרחב במרץ 2020.

מוזיאון סרנושי, מוזיאון סרנושי פריז- מקדש לאמנות אסייתית
חלל הכניסה והמדרגות שמובילות לקומה השנייה במוזיאון סרנושי צילום: Neoclassicism Enthusiast

מידע שימושי

לאתר המוזיאון

כתובת: Av. Velasquez 7, 75008 

שעות פתיחה: שלישי- ראשון 10:00-18:00

מחיר כרטיס: 10 אירו

דרכי הגעה: מטרו קו 2 תחנה Monceau

כתיבת תגובה

פוסטים נוספים לקריאה

הרשמו לעדכונים שלנו על כל מה שחם בפריז

תוכלו להפרד מהרשימה בכל עת. אנו לא שולחים דואר זבל ולא נעביר את פרטיכם לאף גורם אחר !

כתיבת תגובה

מלונות ודירות במחירים משתלמים בצרפת:

Booking.com

שתפו עם חברים ומשפחה

https://www.paristhroughthelens.com/?p=11920