סיפורה של הקורטיזנה מארי דופלסי- הגברת עם הקמליות

מארי דופלסי marie duplessis. היום אספר לכם את סיפורה של ילדה קטנה וצנומה מבית עני שמה אלפונסין. ילדותה וחייה לא היו קלים בכלל, אך היא טיפסה בנחישות מעלה משתמשת ביופייה ושכלה. זהו לא סיפור ורוד זהו סיפור חיים אמיתי, בואו נתחיל.

החיים הקשים כנערה יפה וענייה

בכפר הקטן בנורמנדי, נונאנט שמו, נולדה בחמישה-עשר בינואר 1824 תינוקת צנומה בשם אלפונסין פְּלֶסִי.  alphonsine rose plessis. היא הייתה בתם של מארי, אם מוכה שנפטרה כאשר אלפונסין הייתה בת 7, ומירין הרוכל שהיה שיכור רוב הזמן. ילדותה של אלפונסין הקטנה לא הייתה קלה. אמה ברחה מהבית ואביה, לבד מהיותו שיכור היה גם אדם נצלני ותאב כסף. הרעב שרה בבית כעניין שבשגרה. כשאלפונסין גדלה ויפתה, יופייה היה לה לרועץ משום שאביה השיכור מכר אותה כשהייתה בת ארבע-עשרה לגבר זקן, בן שבעים. המעשה עורר תרעומת גדולה בכפר והביא לנידויו של אביה המנוול. 

מארי דופלסי alphonsine rose plessis

כשאלפונסין הייתה בת חמש-עשרה, אביה לוקח אותה לפריז ושם 'מאבד' אותה. אלפונסין החלה לעבוד ככובסת, ולאחר מכן כמוכרת בחנות שמלות בשכר של 22 פרנק תמורת שִשה ימי עבודה, 12שעות ביום. אלפונסין, שגדלה ונעשתה לנערה יפהפייה ודקת גזרה, החלה לשים לב שגברים לוטשים עיניים לעברה. היא החליטה לנצל את מראה לצרכיה; בתחילה מכרה את גופה לסטודנטים בעיר. אבל משום שהייתה מחוזרת מאוד על ידי גברים עשירים אשר היו מוכנים לשלם כסף רב עבור חברתה, הן בחדר המיטות והן באירועי חברה, היא החליטה לנצל אותם עד תום. 

תחילה הגיעה הצעה מבעל מסעדה בפאלה רויאל, לדירה שכורה ו 3000 פרנק 'הוצאות'. וכך אלפונסין שניחנה בחוכמה רבה, אמרה להתראות לחיים הקודמים ופותחת פרק חדש בחייה.  היא משתמשת באופן מיטבי בנכסי היופי שהטבע העניק לה – עיניי שקד חומות גדולות, שפתיים אדומות כדובדבן, שיניים צחורות ושיער שחור, גולש. 1.65 מ של יופי מדהים.

מארי דופלסי, סיפורה של הקורטיזנה מארי דופלסי- הגברת עם הקמליות
מארי דופלסי marie duplessis- מקור גוגל

מאהבים מפורסמים ועשירים

כשההצלחה האירה לה פנים, אלפונסין החליטה לשנות את שמה הפרטי למארי ולשם משפחתה הוסיפה "די" מלכותי. כך נעשתה אלפונסין פְּלֶסִי למארי דופלסי marie duplessis.  במהרה גדלה רשימת מאהביה העשירים, עד שכללו גם את הרוזן פרדיננד מונגוּיוֹ. את agenor de guiche לימים הרוזן  גראמו ושר לעתיד בממשלתו של נפוליאון השלישי, שקנה לה תכשיטים, שמלות, סוסים ואף מימן לה שיעורי שירה ומשחק. בכל יום שלח לה פרחי קמליָה טריים שנעשו לסמלה המסחרי של מארי. 

משפחתו של הרוזן לעתיד לא ראתה בעין יפה את הקשר, ואביו שם לכך סוף כששלח את בנו לחו’ל. במשך עשרים וחמישה יום בחודש נהגה מארי לענוד פרח קמֶליה לבן על דש שמלתה, ובשאר הימים ענדה פרח אדום לאותת לסביבתה שבימים אלה 'העסק סגור'. עוד ברשימה, Count Von  Stakelberg הרוזן משטקלברג המבוגר ממארי ב 50 שנה אך עם כיסים עמוקים מאוד,שגם קונה לה את הבית בboulevard de la madeleine 11.

מארי דופלסי היפהפייה הנכיחה את עצמה במקומות הנכונים בפריז כמו האופרה והתיאטרון. גם בבתי קפה יוקרתיים שנהגו לארח את 'האנשים הנכונים', כגון בית הקפה מֶזו דורי Maison Dorée המרהיב. הוא היה חביב על עשירי העיר, או קפה דה פריז שבו ישבו קבע העורך הראשי של העיתון לה פיגרו Nestor Roqueplan ומנהל האופרהVéron. הם  נהגו להזמין את מארי דופלסי לשבת לשולחנם והכירו לה את כל המי-ומי של פריז. מארי כנהוג אז ע'י קורטיזנות, פותחת סלון בביתה שם מתארחים ידועני פריז.

מארי דופלסי, סיפורה של הקורטיזנה מארי דופלסי- הגברת עם הקמליות
ביתה של מארי דופלסי boulevard de la madeleine 11

מארי דופלסי ואלכסנדר דיומא

אחד מהם אלכסנדר דיומא הבן. אז סופר בתחילת דרכו, שניהל רומן עם מארי מספטמבר 1844 עד אוגוסט 1845, כאשר דיומא הבן כמעט פושט את הרגל..הוא פשוט לא עשיר מספיק.

באחד הערבים בתיאטרון דה ל'אמביגוּ-קומיק, Théâtre de l’Ambigu-Comique בשדרות סן מרטין 2 (נסגר 1966), הכיר לה אחד מרופאיה דוקטור קורף את המלחין המפורסם  פרנץ ליסט. ליסט בא לנוח בפריז במשך שבוע בסתיו 1845, אך נשאר לשלושה חודשים – מי יכול להאשים אותו? מארי התחננה בפני המלחין הנודע, שייקח אותה עמו לסיבוב ההופעות שלו בן שמונה-עשר החודשים- תמורת הבטחתה לישון ביום, ללכת לתיאטרון בערב ובלילה היא תתיר לו לעשות בה מה שתחפוץ נפשו. ליסט סירב והבטיח שיחזור למענה, אך הוא לא עמד בדיבורו.

count Edouard de Perregaux

המאהב הבא בתור היה הרוזן הצעיר מפרגו,  Count Edouard de Perrégaux. הזוג הכיר שנים ספורות אחור בנשף מסיכות בבית האופרה הישן, ברחוב peletier שהושמד בשריפת ענק בשנת 1873 ובמקומו נבנה בניין אופרה חדש-גארנייה. אדוארד היה מאוהב במארי ורצה אותה רק לעצמו דבר שעלה לו לא מעט כסף. הזוג נישא בחופזה בלונדון בתאריך 21-2-1846, מה שהעניק לה תואר רוזנת, שבו חפצה יותר מאשר בנישואים עצמם אשר לא היו תקפים בצרפת.

אם כן, אלפונסין פלסי הילדה הקטנה והענייה אשר עבדה תמורת 22 פרנק לחודש, נעשתה למארי דופלסי   marie duplessis. אישה ממולחת שסובבה את ראשיהם של עשירי צרפת, הוציאה כמאה אלף פרנקים בשנה על הימורים, בגדים ותכשיטים, וחיה את חייה במלואם. כל זה הסתיים כאשר מארי הוכרעה ע"י מחלת השחפת ממנה סבלה, מחלה חשוכת מרפא בזמנו. 

מארי דופלסי, סיפורה של הקורטיזנה מארי דופלסי- הגברת עם הקמליות
Alexandere Dumas fils
מארי דופלסי, סיפורה של הקורטיזנה מארי דופלסי- הגברת עם הקמליות
Agenor-duc de gramont
מארי דופלסי, סיפורה של הקורטיזנה מארי דופלסי- הגברת עם הקמליות
Franz List

הגברת עם הקמליות marie duplessis

היא נפטרה בשלישי- בפברואר 1847 בביתה בשדרת דה לה מדלן מספר 11, מעט לאחר יום הולדתה ה-23 כאשר לצידה בעלה-לשעבר הרוזן מפרגו. יש האומרים שמותה נגרם מצריכת יתר של סטריכנין שרשם לה דוקטור קורף.

לפני מותה אמרה מארי למשרתת הנאמנה שלה-קלוטיל "אני מרגישה שאחזור לחיים", אולי זה לא קרה, אך היא ודאי לא נשכחה. מארי דופלסי נקברה בבית הקברות מונמארטר בטקס רב משתתפים. ביניהם הסופר האנגלי צ'ארלס דיקנס שכתב לאחר מכן במכתב לחברו כי כל ענייני העיר כמו נעצרו בגלל "מאורע חשוב". ואכן, באופן מוזר דומה שנבואתה של  דופלסי התגשמה במידה מסוימת. זאת כאשר הסופר הנודע ומאהבהּ לשעבר לזמן קצר אלכסנדר דיומא הבן, השיב את דמותה לחיים ב-1848 בספרו הנודע "הגברת עם הקמֶליות". 

ב-1852 הספר עובד למחזה על ידי דיומא הבן עצמו. בערב הבכורה לכבוד המחזה נכח גם המלחין הנודע ג'וזפה ורדי שהתרשם עמוקות מהמחזה, וכך נולדה ב-1853 האופרה המפורסמת "לה טרוויאטה". מארי  דופלסי נעשתה כה מפורסמת שסיפור חייה הגיע אף למסך הגדול, תחילה ב-1911 בכיכובה של שרה ברנר ואחר כך, ב-1936, בכיכובה של גרטה גרבו,וגם ע'י ליליאן גיש איזבל הופר איזבל אדג'ני וגם באופרה ע'י מריה קאלאס .

מארי דופלסי, סיפורה של הקורטיזנה מארי דופלסי- הגברת עם הקמליות
קברה של מארי דופלסי- אלפונסין פלסי בית קברות מונמארטר-צילום ניר יבלונקה

דרך אגב מקור מסוים טוען שאלכסנדר דיומא הודה 20 שנה אחרי הוצאת הספר, שהקמילות זה תוספת שלו ובעצם מארי אהבה לענוד פרחי ורד וסיגליות. ומה היה שמה האמצעי של אלפונסין? rose

ומה שמה של אלפונסין באופרה של ורדי ? violette…

כתיבת תגובה

פוסטים נוספים לקריאה

הרשמו לעדכונים שלנו על כל מה שחם בפריז

תוכלו להפרד מהרשימה בכל עת. אנו לא שולחים דואר זבל ולא נעביר את פרטיכם לאף גורם אחר !

כתיבת תגובה

מלונות ודירות במחירים משתלמים בצרפת:

Booking.com

שתפו עם חברים ומשפחה

https://www.paristhroughthelens.com/?p=3131